• xaviergluque

Undiano xiula el seu últim clàssic

En un canvi d'última hora, l'àrbitre del Madrid-Barça de la segona volta de la temporada 2018-19 serà Undiano Mallenco. Justament es retira, per edat, aquest any i per tant aquesta serà la seva última aparició en un clàssic. I n'haurà fet 10 en total, des que va debutar a Primera Divisió l'any 2000: 8 de Lliga i 2 de Copa.

10 partits d'aquesta trascendència són molts. De fet, el rècord absolut pertany a Urizar Azpitarte, que també en va xiular 10. Undiano tancarà la seva carrera arbitral igualant la marca que Urízar va establir entre 1977 i 1991.


Undiano Mallenco

Dels clàssics d'Urizar, naturalment, el més recordat és el de la Supercopa del 5 de desembre de 1990 al Camp Nou, quan va expulsar Cruyff de la banqueta i després Stòitxkov per una trepitjada famosa. Aquell, a més, era el desè clàssic d'Urizar, que ja no va ser designat mai més per arbitrar un Madrid - Barcelona. Aquella temporada era la del seu comiat, però encara se'n van jugar 3 més. No li va correspondre cap. Casualitats, sens dubte.Dels 9 Barça-Madrid anteriors d'Undiano, el més polèmic no cal dir-ho és el de la final de Copa del 2011, un partit duríssim del Madrid de Mourinho que es va imposar a la pròrroga (1-0). Des de l'òptica blaugrana sempre s'ha criticat la permissivitat d'Undiano aquell dia, que va perjudicar el futbol més tècnic del Barça de Guardiola. Amb raó deia Casillas temps després que "tinc un gran recod d'aquella final i quan veig Undiano sempre li faig una abraçada".

"Quan veig Undiano sempre li faig una abraçada", ha dit Casillas

De vegades només cal arbitrar un Barça-Madrid per passar a la història. És el cas de Guruceta, que només en va xiular un i ja en va tenir prou. En altres casos el que més recorden els culers és la contumàcia. És el cas de Díaz Vega, que en va xiular 5 i va conseguir que el Barça no en guanyés cap: dos empats i tres derrotes.

0 views0 comments