El primer Nadal de la revista Barça

Barça número 1

Una de les tradicions perdudes del Barça era el partit amistós del dia de Nadal. Aquí en vam parlar. Pero el tema d’avui és un altre, perque pels volts de Nadal de 1955 va nèixer la revista Barça, dedicada als socis i seguidors del club blaugrana. Aquí trobareu les primeres portades i curiositats d’aquella publicació que durant molts anys va acompanyar, setmanalment, la vida dels barcelonistes.

La portada del primer exemplar és extraodinària. Hi apareixen dos fills d’en Kubala, dues filles d’en Seguer i un fill d’en Segarra en una visita a la tradicional fira de Santa Llúcia. Us imagineu una imatge similar avui dia? (Foto: JA Sáenz Guerrero)

Barça número 1

En el número 2, que correspon al 30 de desembre de 1955, trobem la figura del Manuel Torres, l’encarregat del camp de Les Corts, amb el seu nét en braços. Conegut popularment com “l’avi Torres”, durant més de mig segle va ser el conserge dels camps del carrer Indústria i del camp de Les Corts. Va servir al Barça des del 1912 fins al 1964. La pipa, l’escut del club a la jaqueta, la gorra de plat, la grada del camp al fons… Són imatges impagables que val la pena recordar. (Foto: JA Sáenz Guerrero)

Barça número 2

La portada del número 3 té també un valor històric excepcional. L’exemplar és del 6 de gener del 1956 i hi podem veure els Reis Mags. I què podien portar els Reis als barcelonistes? És de calaix, el Camp Nou, l’esperada nova llar dels seguidors del Barça, que es farà realitat el setembre de 1957. Un cop més, la fotografia és de Sáenz Guerrero.

Barça número 3

Arribem ja al quart número de Barça. I aquí cal treure’s el barret definitivament. Quina gran fotografia. Hi veiem en César Rodríguez, que llavors ja tenia 35 anys i havia deixat el club, però apareix amb mirada enyoradissa a la grada de Les Corts, on va debutar l’any 1939. Potser està recordant les seves tardes de glòria en aquesta gespa? De ben segur que sí. Podem veure-hi també amb claredat com eren les cadires de tribuna de Les Corts, un altre detall magnífic! Fotografia de Sáenz Guerrero igualment.

Barça número 4

I finalment, la portada del cinquè número de Barça. En aquesta ocasió el protagonista és en Juanito Segarra, en una imatge on podem veure’l jugant a ping-pong. Porta el xandall del club, amb un gran escut al pit. Les pales són de ben baixa qualitat, com era habitual llavors. Sáenz Guerrero ens acaba d’oferir cinc fotografies de portada de tons ben diversos però totes de gran valor històric.

Barça número 5

Més detalls del número 1

Del primer exemplar de Barça, per fer-nos una idea, podem destacar també l’obligada salutació a Franco, inevitable en aquells temps. El veiem en una imatge al costat del president Miró-Sans. Trobareu aquí també que hi havia una curiosa secció de notícies pensades per a les dones, amb el to de l’època, evidentment. I un anunci ben curiós de calçotets, a tota pàgina. Finalment, una imatge amb un acudit, del gran Peñarroya, i la publicitat d’una de les pel·licules que s’estrenaven aquells dies de finals de 1955.

L’obligada salutació a Franco
La pàgina femenina del primer número
Curiosa publicitat a plana sencera
La pel·lícula i l’acudit del primer número

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

 

3 Comments

  1. Tengo muchas revistas “Barça”. Por herencia y por haberlas adquirido en el Mercat de Sant Antoni o en los Encantes. Era el “órgano oficial” y ello provocó una escisión en 1965 que originó la “RB” (Revista Barcelonista) que la sobrevivió por lo menos, cinco años. La RB daba mucha mas caña; era oposición pura y dura.

    Estas imágenes son maravillosas. Me quedo con la del avi Torres y sobre todo, con la del “pelucas” contemplando Las Corts. Que grande que llegó ser César.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*