Homenatge a Vergés i Gràcia

Vergés, Eusebio i Gràcia

El 12 d’octubre de 1966, ara fa 50 anys, el FC Barcelona va dedicar un partit de comiat i homenatge a dos jugadors de casa: Sigfrid Gràcia i Martí Vergés. Dos futbolistes dels d’abans, que feien tota la carrera professional amb una sola samarreta i que van ser molt estimats pels seguidors barcelonistes.

Cartell homenatge Vergés i Gràcia
Cartell homenatge Vergés i Gràcia

El partit de comiat, al Camp Nou i a partir de les set del vespre, va enfrontar el Barcelona amb el Benfica de Lisboa, que comptava en aquells moments amb una figura de talla mundial: Eusebio, per molts, encara avui, el millor jugador portuguès de tots els temps. Eusebio, la perla negra o la pantera negra, havia estat escollit Pilota d’Or l’any 1965 i aquell mateix 1966 havia conduït Portugal al tercer lloc en el Campionat del Món. El rival, doncs, era de nivell.

Sigfrid Gràcia Royo, nascut a Gavà l’any 1932, on va morir el 2005, va ser un sòlid defensa del Barça dels 50. Després de jugar a l’Espanya Industrial, el filial barcelonista, va arribar al primer equip l’any 1952, tot i que no s’hi va consolidar fins el 1955. En total va jugar 316 partits oficials (536 comptant els amistosos) i va fer 23 gols. Va ser un lateral esquerre molt regular. El descobridor de talents del Barça de l’època, Josep Boter, deia: “Era un jovencito muy serio que jugaba de interior y de extremo izquierdo. Uno de los jugadores más puntuales que he conocido, siempre llegaba con media hora de antelación a los entrenamientos y a las concentraciones. Claro que también se duchaba el primero y salía pitando, pero no para ir a los bares o al cine, sino que trabajaba como oficinista en la Industria de Gavà”.

Vergés i Gràcia van rebre l'homenatge del barcelonisme ara fa 50 anysClick To Tweet
MD del 13.10.1966
MD del 13.10.1966

Martí Vergés Massa, nascut a Vidreres l’any 1934, era un mig volant de potència i bona rematada que va fer parella amb Segarra i amb Gensana. Va debutar al primer equip l’any 1956 i, com Gràcia, no va canviar mai de samarreta. Va jugar 285 partits oficials (438 en total) i va fer 47 gols. Explicava Boter: “Nos lo recomendó Balmanya, pero se dudaba de su fichaje porque vivía lejos de Barcelona. Se desplazaba desde su pueblo y dormía en casa de Balmanya. Un joven de carácter alegre, siempre dispuesto a la broma. Tocaba la trompeta y quería ser músico”.

Tots dos van estar lligats durant anys a l’agrupació d’exfutbolistes del club, on van desenvolupar una tasca molt recordada.

Eusebio als vestidors del Camp Nou
Eusebio als vestidors del Camp Nou

Del partit d’homenatge cal dir que va acabar amb empat a un. I que va ser un bon matx de futbol, disputat amb força, i que van destacar les accions de duresa dels blaugrana Eladio i Gallego sobre la figura rival, Eusebio. El Barça va jugar amb Sadurní, Benítez, Gallego, Gràcia (Eladio); Vergés (Montesinos), Torres; Pereda, Muller, Zaldua, Martí Filosia i Zaballa. Van marcar Zaballa, al minut 2, i Eusebio, un golàs segons les cròniques, al 18. Jugada de Torres per la dreta, passa a Eusebio, situat com a davanter centre i ja a l’àrea petita. En posició inversemblant, Eusebio aconsegueix controlar la bimba amb el peu dret, quan ja semblava que no la tenia a l’abast, i llavors dispara ras i fort amb l’esquerra. La pilota va entrar com un obús.

Lamentablement, només hi van anar uns 25.000 espectadors i l’aspecte del Camp Nou no era el de les grans nits de futbol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*